Welke school past het beste bij mijn zoon of dochter?

Welke school past het beste bij mijn zoon of dochter?

Kijk alvast om u heen voor een geschikte school voor voortgezet onderwijs. Waar moet u op letten? Welke richtingen zijn er allemaal in het voortgezet onderwijs? Is er een goede school in de buurt? Wanneer zijn de open dagen? Een heleboel vragen! Wij helpen u graag op weg.

Alle richtingen en onderwijsvormen in het voortgezet onderwijs op een rij
Wellicht bent u al bekend met alle niveaus in het voortgezet onderwijs, omdat u al een ouder kind heeft op een middelbare school. Misschien krijgt u er voor het eerst mee te maken. Wij leggen graag uit wat de mogelijkheden zijn na de basisschool. Binnen het voortgezet onderwijs zijn er verschillende mogelijkheden; het varieert van gymnasium tot praktijkonderwijs. Bij het Dollard College kan u kind al deze richtingen/opleidingen volgen.

vwo (tto)
Het vwo, het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, bestaat uit het atheneum en gymnasium. Het vwo bereidt uw kind voor op het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. De opleiding duurt zes jaar. Bij het vwo tweetalig onderwijs (tto) wordt er tijdens de lessen in het Engels gesproken. Uw kind volgt tot en met klas drie tweetalig onderwijs. Meer informatie over het vwo (tto) vindt u hier.

(zesjarige) havo
Het havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt vijf jaar. Met een havo-diploma kan uw kind naar het hbo. Met de zesjarige havo krijg je twee diploma's; een mavo- en een havo-diploma. Tijdens het mavo volgt uw kind al onderdelen van de lesstof op havo-niveau. Na het behalen van het mavo-diploma gaat uw kind naar klas 4 van het havo. Meer informatie over (zesjarige)havo vindt u hier.

mavo
Het mavo staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en duurt vier jaar. Deze opleiding bereidt uw kind voor op een studie op het mbo. Je kunt met het mavo ook naar de 4e klas van het havo. Meer informatie over het mavo vindt u hier.

vmbo
Het vmbo staat voor het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Het vmbo bereidt uw kind voor op middelbaar beroepsonderwijs, het mbo. Het vmbo is verdeeld in leerwegen, dat is een doorlopend programma van het voortgezet onderwijs naar het vervolgonderwijs. Zo is er de basisberoepsgerichte leerweg (bb), de kaderberoepsgerichte leerweg (kb) en de gemengde leerweg (gl). Meer informatie over het vmbo en de leerwegen vindt u hier.

praktijkonderwijs
Het praktijkonderwijs is een vijfjarige opleiding en bereidt uw kind voor op het vinden van een baan of een vervolgopleiding in het mbo. Sommige kinderen leren het beste door te doen en hebben extra begeleiding nodig. Bij vestiging Bovenburen in Winschoten doen leerlingen ervaring op door de vele praktijkvakken die er gegeven worden. Meer informatie over praktijkonderwijs vindt u hier.

Onderwijsvormen:

Dalton
Op vestiging Woldendorp wordt volgens de daltonwerkwijze gewerkt. Met daltononderwijs is er meer aandacht voor samenwerken, hoe je keuzes maakt en hoe je moet plannen. Het kind leert verantwoordelijk te zijn voor zijn leerproces. Voor meer informatie kunt u hier kijken.

Kunskapsskolan
Op vestiging Bellingwolde werken we met de methode Kunskapsskolan, Dit is een Zweedse vorm van gepersonaliseerd onderwijs waarmee leerlingen zeer goede resultaten behalen. Met deze vorm van onderwijs gaan we uit van de kwaliteiten en mogelijkheden van uw kind. Lees meer over deze onderwijsvorm op de website van vestiging Bellingwolde.

Waar moet u op letten bij het kiezen voor voortgezet onderwijs?
Het gaat niet om de beste school, maar om de school, het niveau en richting die het beste bij uw kind passen. Het moet goed voelen! Uw kind zal er tenslotte de komende jaren veel vertoeven. Op een open dag kunt u zelf, maar vooral uw kind, ervaren of een school goed voelt. Hier vindt u een overzicht van alle open dagen van de middelbare scholen van het Dollard College.

Heeft u nog vragen? 
Neem dan contact met ons. Wij helpen u graag.