
Dollard College, vestiging Hommesplein Winschoten, mag zich Erkende Junior tto school noemen
Het schoolplein van het Dollard College, vestiging Hommesplein in Winschoten kleurt blauw-groen. Vrolijke gezichten, groene T-shirts en blauwe pompons. Een leerling vraagt in het Engels aan een docent hoe het met haar gaat. Vol enthousiasme vervolgen ze hun gesprek in het Engels. Leerlingen staan verspreid over het schoolplein in afwachting van wat er komen gaat. Andere leerlingen staan voor de ramen. Het is duidelijk dat hier iets te gebeuren staat. En niet zomaar iets: op donderdag 12 maart mag het Dollard College Winschoten zich na 4,5 jaar officieel een Erkende Junior tto school noemen.
Opzetten van het tto-onderwijs
Met ondersteuning van een yell en een hoop gejoel door de leerlingen wordt het bordje bevestigd aan het schoolgebouw. Voor oprichter Betty Duurken – Bos is het de kers op de taart. Ze werkte al 17 jaar voor de school als tweedegraads docent Engels en wilde eerstegraads docent worden. Tijdens deze studie heeft ze onderzoek gedaan naar tweetalig onderwijs. “Gaandeweg dacht ik: als dit zoveel effectiever is, is het toch gek dat we er niks mee gaan doen?! Ik heb het geopperd bij de directie en die zeiden: ga eens kijken of je nog meer mensen enthousiast krijgt”. Uiteindelijk heeft Betty een ontzettend gemotiveerd team bij elkaar gekregen. “Het was super hoe betrokken de collega’s waren”. Volgens Betty was het een hazenklus: binnen een jaar was alles opgezet en konden ze van start. “We wilden een junior tto school worden en dat is gelukt!”. Het junior tto is voor leerlingen die een vwo-advies van de basisschool krijgen. Na het aanmelden ondergaan leerlingen een intelligentietest en motivatiegesprek. Als beide goed zijn verlopen en er is genoeg plaats, dan kunnen leerlingen starten met het eerste jaar tto.
Vakoverstijgend onderwijs en buitenlandse reizen
Engels docente Henrike van der Brug boort net de laatste schroef in de muur. Het bordje hangt. Ze vertelt: “Leerlingen geven zich op voor tto onderwijs, omdat ze hun horizon willen verbreden. Zo kunnen ze later in het buitenland studeren of zelfs werken”. Volgens Henrike is het een bijzonder type onderwijs. “Veel mensen denken dat het versterkt Engels is. Dat is ook zo, maar we doen ook heel veel met vakoverstijgend onderwijs. Dat is nét even wat meer bijzonder. In de Engelse les geef ik bijvoorbeeld ook aandacht aan geschiedenis, scheikunde of biologie. En de docent scheikunde leert hun ook weer wat Engels. Zo lopen er rode lijnen tussen bepaalde vakken”.
Tijdens het tto onderwijs maken leerlingen verschillende reizen naar het buitenland. “In jaar 2 een korte reis naar Denemarken, waarin er twee volle dagen contact is met een school in Kopenhagen. In jaar 3 een week naar Spanje. Dan zitten de leerlingen bij uitwisselingspartners thuis. En de Spaanse leerlingen komen ook een week naar Nederland. Helaas is deze voor dit jaar geschrapt wegens het coronavirus”.
Engels praten wordt automatisme voor leerlingen
Het is handig om al een beetje Engels te kunnen spreken om aan de opleiding te beginnen, maar het is geen voorwaarde. Er wordt vooral gezocht naar de juiste motivatie. Henrike vertelt: “We zien wel dat leerlingen de eerste twee tot drie maanden best wel worstelen met het volgen van de lessen in het Engels, maar dan inéens is die ommekeer. Dan horen ze zoveel Engels en raken ze gewend”. Ongeveer de helft van de lessen wordt in het Engels gegeven. Kernvakken als wiskunde en economie krijgen de leerlingen in het Nederlands. “Net als Frans en Duits, die worden niet ook nog in het Engels gegeven. Dat wordt te ingewikkeld”.
Leerlingen worden onderling gestimuleerd om zowel Engels tegen docenten als onderling te praten. “Als ze in groepjes werken in de les moeten ze Engels praten. Dat is eerst wennen, maar na een poosje wordt het automatisme. Als ik Nederlands in mijn Engelse les hoor, dan zeg ik bijvoorbeeld: hey, that’s a weird language!”. In de pauze praten leerlingen ook vaak Engels met elkaar. Maar niet alleen binnen schooltijd wordt er Engels gepraat. “Dat is heel mooi om te zien. We horen vaak de verhalen dat leerlingen thuis tijdens het avondeten ook ineens in het Engels overgaan. Of als leerlingen op vakantie gaan naar Engeland of Amerika de ouders vaak zeggen: doe jij maar het woord, want jij kan zo goed Engels”. De meeste leerlingen kunnen in jaar 3 al complexe gesprekken voeren en complexe teksten lezen. “Als de leerlingen naar de bovenbouw of universiteit gaan, zijn ze beter voorbereid op wat er komen gaat”.
Betrokkenheid tto-team en ouders
Ans Koster – Schulte, indertijd afdelingsdirecteur vwo bovenbouw, tto en isk, ontfermt zich sinds een aantal jaren over de implementatie van het tweetalig onderwijs op de vwo-afdeling. Ze ondersteunt de coördinator en het team docenten. “Ik heb veel lessen bezocht. Ik ben elke keer onder de indruk van het gemak waarmee de leerlingen Engels leren spreken”. Ans geeft aan dat het niveau Engels van de leerlingen en docenten goed is: “Ik ben trots op wat het team heeft weten neer te zetten. Ze hebben het tto-onderwijs niet alleen met enthousiasme opgepakt, maar hebben het zich ook snel eigen weten te maken ”. Ans wil de rol van de ouders graag vermelden: “Ook hun grote mate van betrokkenheid, hun feedback en support hebben ons gebracht naar waar we nu staan.
Cathlyn, leerling van 1tto, vertelt dat ze het onderwijs volgt voor meer uitdaging. “Voor ik begon kon ik al een beetje Engels. Ik had het mezelf aangeleerd door films en series te kijken, boeken te lezen en games te spelen”. Ze wil later binnenhuisarchitect of modestylist worden. Het liefst wil ze naar Engeland, maar als dat niet lukt wil ze ook wel in Nederland blijven. “Dan heb ik in ieder geval een mooie uitdaging gehad op school”. Ze vertelt dat leerlingen onderling ook Engels met elkaar praten: “Als leerlingen tegen mij Nederlands praten, probeer ik soms nog Engels terug te praten. Soms begin ik thuis ook spontaan Engels te praten. Mijn ouders willen ook oefenen, wat ik leer willen zij ook leren”.
Reageren